Hundkonsultens ägare Tanja är Finlands första Nose Work instruktör.
Nose Work är en ny hundsport som har gjort succé i USA och nu kommer den äntligen till Norden. Nose Work innebär att hunden skall kunna hitta 3 olika dofter: *Hydrolaterna av eukalyptus
*Lagerblad
*Lavendel.
När man tävlar i Nosework så tävlar man i behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök. Sporten är inte fysiskt krävande för varken förare eller hund och ger utomordentlig mental träning för hunden.  Nose Work passar alla individer oavsett tidigare erfarenhet av hundträning.
Många hundar har starka naturliga instinkter som att jaga och leta. Flertalet får inte utlopp för detta och vissa människor anser att det inte passar in. Men genom att delta i kursen Nose Work får även din hund en chans att använda sina naturliga instinkter. Hunden blir inte bara trött av aktiviteten – han blir nöjd också.

Nybörjarkursen innehåller

– teori kring regler i sporten
– vi lär hunden använda näsan
– vi lär hunden markera doften eucalyptus
– vi jobbar med olika sorters gömmor

Fortsättningskursen innehåller

– tydliga markeringar
– svårare gömmor
– gömmor utan att föraren vet var doften finns
– mer tävlingsintriktad träning och teori

Doftprov

För att få tävla i Nose Work behöver du först avlägga ett godkänt doftprov. Doftprovet består antingen av 12 kartonger på en rad eller i två rader med 6 kartonger vardera. En av dessa kartonger innehåller måldoften (antingen eukalyptus, lagerblad eller lavendel beroende på vilken klass som provet avser) och resterande 11 är tomma. Lådorna står ca 120 cm ifrån varandra. Du och din hund startar från en startlinje. Så fort hundens nos korsat startlinjen startar klockan och du har tre minuter på dig att tillsammans med din hund hitta målboxen. När du tror att hunden hittat lådan så signalerar du till domaren genom att till exempel säga ”markerat”. Du får en direkt bekräftelse av domaren om det är rätt och får då belöna din hund!
Ett doftprov äger rum för varje ny doft du tävlar i men görs bara en enda gång för varje ekipage (hund med förare)/doft. Reglerna i ett doftprov är alltid samma, det är bara doften i målboxen som varierar beroende på vilken klass du skall tävla i. Ibland avlägger du ditt DP i samband med tävling. Det är även möjligt att avlägga doftprovet innan tävling till exempel i samband med en Nose Work kurs eller när tillfälle för doftprov ges av Nose Work instruktörer.